Компанията майка на bTV Media Group, Central European Media Enterprises, обяви късно снощи, че ще бъде придобита от международната PPF Group.

Сделката засяга операциите на СМЕ и в Чехия, Румъния, Словакия и Словения и е оценена на около 2.1 милиарда щатски долара.

В официално съобщение от PPF мажоритарният акционер Петр Келнер коментира, че придобиването ще укрепи телеком операциите на PPF в Централна и Източна Европа, чрез естествените синергии между създаването на съдържание и неговото разпространение.

„CME е здрава и добре управлявана организация и нямаме намерение да правим значителни промени", каза още той.

Главните изпълнителни директори на СМЕ Майкъл Дел Нин и Кристоф Майнуш коментираха, че сделката е кулминацията на усилията на компанията през последните 6 години, в които е постигнат обрат в развитието й с впечатляващ ръст в рентабилността.

PPF Group притежава бизнеси в 23 държави в Европа, Северна Америка и Азия. Компанията инвестира в различни пазарни сегменти като финансови услуги, телекомуникации, биотехнологии, недвижими имоти и машинно инженерство.

Сред активите на PPF у нас е телеком операторът Теленор.

Сделката подлежи на регулаторно одобрение от Европейската комисия и се очаква да бъде финализирана около средата на 2020-а.