„Продължаваме промяната“ внасят сигнал в ДАНС срещу Агенцията за безопасност на храните. Според партията конкретни служители от БАБХ пречат на делото на държавата срещу частната лаборатория на ГКПП „Капитан Андреево“.

Тази история тръгна от опита на държавата да си върне фитосанитарния контрол на границата, който старото ръководство на Агенцията по храните предостави на частната фирма "Евролаб". 

Според Кирил Петков случилото се на ГКПП „Капитан Андреево“ е една от причините да не сме в Шенген, а делото срещу лабораторията се саботира.

От ПП посочват, че едно от най-важните дела на държавата срещу Евролаб е загубено и държавният интерес не е защитен, заради неплатена държавна такса от 70 лева.

„По някаква случайност служител на БАБХ решава, че няма да плати своята такса и по този начин опропастява на трета инстанция това дело. Задкулисието има своите пипала навсякъде, но ние ще стоим и ще осветляваме всеки служител на държавната администрация, който заслужава частните интереси на задкулисието, вместо да защитава интересите на гражданите“, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Пред bTV ресорният министър опроверга твърденията на Продължаваме промяната.

Явор Гечев обясни, че на „Капитан Андреево“ работи само държавната лаборатория, която е с удвоен капацитет. Министърът отхвърли и обвиненията на Кирил Петков, че през границата се пропускат отровни стоки.