ПП-ДБ представи кандидата си за кмет на Пловдив. Това е професор Ивайло Старибратов. Кандидатурата му беше представена на церемония в епископската базилика в града.

„Пловдив е град с интелигентни, можещи, знаещи и действащи хора и заслужава интелигентен, знаещ, можеш и действащ кмет. Представям ви проф. Ивайло Старибратов, пловдивчанин, който познава града си и има качествата да го ръководи“, обяви Никола Минчев.

Старибратов е народен представител в 46-ото Народно събрание, избран от листата на ДБ в Пловдив. Той е заместник-председател на постоянната парламентарна комисия по образование и наука. Член е на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

Старибратов е преподавател във Факултета по математика и информатика към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, катедра Обучение по математика, информатика и ИТ. Има дългогодишен опит в сферата на образованието, като учител и директор, както и като изследовател и анализатор в нея.

През последните 10 години работи усилено за изследване на дигитализация в образованието и администрацията. Член е на УС на „Клъстер ИКТ Пловдив“ и член на УС на Съюза на математиците в България, председател на секцията на СМБ-Пловдив.

„Човек, който е общественик преди да стане политик – това беше от големите критерии, които гледахме, за да изберем следващия кмет на Пловдив. Сигурен съм, че Ивайло Старибратов ще бъде следващият кмет. Като един от най-добрите професори по математика той вече е преподавал на над 10 000 млади хора. Духът и подемът на Пловдив зависят точно от този човешки ресурс, който той вече е създал“, посочи съпредседателят на ПП Кирил Петков.

По думите на Петков Старибратов е дал работни места на над 100 000 души в индустриалната зона в Пловдив и е променил образованието. 

„През последните 15 години Пловдив имаше момент, в който претърпя известно развитие, докато беше културна столица на Европа, но след това започна да се променя, Започна застой, успиване, че сме много добри и няма нужда се развиваме повече. Имам един-единствен приоритет – да направим по-добър живота на пловдивчани и той да бъде по-лек и по-смислен“, заяви кандидатът за кмет проф. Старибратов.

По думите на Христо Иванов Пловдив е не просто град, а куза и от него може да започне промяната на цялата страна. Според него градът ще стане втори център на национално развитие и така ще се излезе от моноцентричността.