Пожарникарите, които през лятото спасиха петима души, паднали с кола в 70-метрова пропаст над Кресна, гостуваха в предаването „Тази сутрин” по bTV в Седмицата на коледния дух. Здравко Апостолов, Владимир Стоянов и Иван Кочев казват, че не се чувстват герои и че това е част от работата им.

„Не се уплашихме. В такива ситуации адреналинът ти е толкова повишен, че изобщо не мислиш. Имаш една цел – да се спасят хората”, заяви Здравко Апостолов, началник на дежурна смяна в районната служба за пожарна безопасност и защита на населението в Сандански.

„Първоначално като тръгнахме, нямахме много информация за пострадалите – как са и къде точно се намират”, допълни той.

„Теренът беше труден за достъп, операцията протече изключително трудно поради простата причина, че пострадалите бяха с множество травми”, каза Иван Кочев, водач на специален автомобил.

Снимка: btvnovinite.bg

„Когато отидохме, първо построихме спасително въже и с носилка слязохме до пострадалите. На място установихме, че пострадалите са трима, а двамата с по-леки наранявания бяха извън автомобила. Преценихме, че трябва да се действа много бързо. Изкарахме първо най-тежко пострадалия”, допълни Здравко Апостолов, като уточни, че ранените са били в безсъзнание.

Цялата операция е продължила 3-4 часа, а на мястото са пристигнали и приятели на пострадалите, които са се включили в спасителните действия.

Разстоянието от пътя до обърнатата кола е било около 100 метра, а достъпът е бил затруднен от паднали дървета и огромни камъни.  

„Имаше голяма опасност при слизането надолу, за да изваждме хората, да паднат счупени дървета”, заяви старши пожарникар Владимир Стоянов.  

Оцелелите и спасени от  пожарникарите Божидар, Георги и приятелите им са живи и се възстановяват от тежките травми. 

Шофирал е Божидар. „От инцидента не си спомням нищо, спомням си само, че се събудих в болницата и не знаех защо съм там”, разказва той.

Снимка: btvnovinite.bg

„Обърнахме се веднъж, втори път, от там загубвам съзнание и се събуждам долу в дерето, легнал на едно дърво. Не знаех, че съм си срязал крака. Дойдох в съзнание, опитах се да стана, но не можех да мърдам. Само чаках някой да дойде на помощ”, казва и Георги.

След като са спасени, възстановяването им продължава с месеци. „Това е чудо,благодарим на Господ, че сме живи и най-вече на тези момчета, които са ни извадили”, заяви Божидар. „Непознати помагат на непознати, но ние трябва да се видим с тях и да им благодарим лично”, допълни той.

„Щастливи сме, че ни благодарят, защото това е едно признание за нашия труд, но това ни е работата”, каза в студиото на bTV Владимир Стоянов.

“Рискът за нас беше огромен, но в случая не мислиш за самия риск”, отбеляза Иван Кочев.

Пожарникарите са участвали и в спасителните действия при пожарите в Ощава и Кресна.