История за двама герои от пожарната в Пловдив – огнеборците спасиха младо семейство, чийто дом пламна в триетажна кооперация в „Шекер махала“.

Снимка: btvnovinite.bg

Смелата си постъпка мъжете обясниха с това, че само са изпълнявали дълга си.

Четири пожарни автомобила пристигат на мястото на пламналата кооперация. Огнеборците – Петко Лазаров и Димитър Христов трябва да евакуират хората.

Снимка: btvnovinite.bg

Обясняват, че имали много малко време, за да стигнат до семейство с две малки деца на третия етаж.

„Като пристигнахме излизаше дим от всички етажи, вътре хората крещяха, видимостта беше нулева. Стигнахме до третия етаж с напипване, по парапета, по стените, по вратите“, обясни Петко Лазаров. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Те първо се бяха показали на прозорците и трябваше по наше указание да са в най-далечната точка от входната врата, защото колкото и да е затворена – тя пропуска“, допълни Димитър Христов. 

Ден след пожара кооперацията е необитаема заради миризмата на пушек и наводнените стаи. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Ако не бяха те, ние щяхме да изгорим вътре и да се задушим, да са живи и здрави – те ни спасиха живота“, каза спасената при пожара Дина Михайлова. 

Вероятната причина за огъня е късо съединение в климатик. Затова в сезона на отоплението, огнеборците съветват да проверяваме изправността на уредите на ток, както и дали комините са чисти.