Само две санитарки за близо 80 възрастни са били на смяна във фаталната вечер, когато  избухна пожара в дома за стари хора във Варна, при който загинаха четирима души.

53-годишният обитател, предизвикал пожара, засега остава в психиатрията. А самият дом, оказа се, работи без лиценз от държавата.

Записите от камерите в стаята показват как мъжът, който е с церебрална парализа, пали пожара.

„Вади предварително подготвени хартии, други предмети, и ги пали на едно от леглата. След това прехвърля част от запалените неща на съседното легло, излиза от стаята, макар и трудно подвижен, пълзешком“, разказва ст. комисар Атанас Михов, директор на ОДМВР-Варна.

Снимка: btvnovinite.bg

За колко време се развива всичко, трябва да установи видеотехническата експертиза. Засега не е ясно дали санитарките на смяна са наблюдавали камерите постоянно.

„Те първоначално се обаждат на друг служител, който живее в съседство с дома и чак тогава се обаждат, в 3 ч. без една минута, на пожарната", казва комисар Михов.

Очакват се резултатите от психиатричната експертиза на 53-годишния мъж.

Вече няма пряка опасност за живота на двете жени, настанени в болница след пожара.

Снимка: btvnovinite.bg

„По отношение на интоксикацията смятам, че нещата са разрешими. Но и двете жени са с доста придружаващи заболявания“, коментира д-р Виктор Георгиев, дежурен лекар в Клиниката по токсикология към ВМА.

Преди година отново пожар в друга сграда на същия дом отне живота на други четирима домуващи. Проверките на социалните институции показват, че частният Дом за стари хора „Св. Георги“ във Варна работи без лиценз.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!