Пожарът край врачанските села Мраморен и Чирен изпепели 300 кошера с пчели и 3 тона мед. 

Хилядите патици в най-засегнатата ферма са спасени. Но са изгорели покривите на шест сгради, както и стотици бали сено и техника. В борбата с огъня пострадали управителят и двама работници. 

“Бяхме трима човека в началото, гледам как слиза от Балкана като барут, слиза като една лавина, навсякъде”, каза Стоян Чавдаров, управител на птицефермата.

Те звънят на 112 и на доброволци.

“Ужас, 20 минути, докато дойдат хората и пожарната, пълним вода в кофи, накрая вече ми стана и лошо, паднах, дойдоха хората и накрая даже ми текнаха сълзите от емоции”, добави той.

Сред първите, които виждат огъня и се притичват на помощ, е комбайнерът Пламен Злидолски, който бил в съседна нива.

“И си представихме, че сме попаднали в някакъв филм на ужасите, гасим, след пет минути огънят се прехвърля на друго място”, разказа Злидолски.

“Помагахме, с голи ръце се бихме с огъня, но той ни превзе и се наложи да отстъпим”, каза Елка Статкова, доброволец. 

Елка и съпругът й, който е с леко обгорели крайници, бяха спасени от охранители.

“С високата проходимост изкарвахме хората и автомобилите, които бяха заседнали в огъня, другите момчета участваха в пожарогасенето”, обясни Цветан Благоев, охранител.

“Пожарникарите дадоха всичко от себе си момчетата, гледах ги как излизат от огъня целите в сажди и ги поливаха, сигурно имаше обгазени и от тях”, добави Злидолски.

Пряка опасност за газохранилището нямаше, от там дори предложили водоноска.

“Значи пожарът беше на повече от четири километра, не мисля, че имаше някаква опасност, дори да беше прехвърлил хребета, държавата щеше да се намеси, щяхме да мобилизираме цялото село”, заяви Диан Дамянов, кмет на село Чирен.