Огнената стихия над Твърдица продължава второ денонощие. Големият горски пожар погълна над 550 декара борова гора. Към момента огнищата са под контрол във фронт над 2 километра. Целта е огънят да не премине към къщите и над билото на планината.

Истинска битка с огъня водят десетки огнеборци, горски и доброволци. Някои от тях са на терен над 24 часа.

Снимка: btvnovinite.bg

Днес борбата с огъня беше още по-тежка, защото температурата в района е над 40 градуса. Заради жегата военните, дошли на помощ, закъсаха на пътя. 

При тези условия те се опитват да спрат стихията да не стигне къщите или да прехвърли билото на планината. 

„Ситуацията е плачевна. Гората е бор, много е гъсто, не се влиза никъде – само с лопати и докъдето можем с водата. Само да не го изтървем да прехвърли другия масив, нямаме много шансове“, заяви Светлин Стоянов, РДГ-Сливен. 

Снимка: btvnovinite.bg

Димитър Иванов часове наред не е излизал от огъня. Едва потушен, пламъците тръгват отново на метри от него. Надява се да не се появи вятър, защото той допълнително ще влоши ситуацията. 

И днес хеликоптер обливаше периметъра с вода от близкия  язовир „Жребчево“. Въпреки това стихията разви фронт от два километра, в три посоки. Едната от тях – близо до къщите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Обстановката продължава да бъде сложна, не можем да кажем още, че контролираме пожара. Има две направления, които продължават да ни притесняват. Вложили сме там всички сили, но дали ще успеем – не сме много сигурни“, коментира Владимир Демирев, началник на РДПБЗН-Сливен.

Пожарът тръгна от незаконно сметище, а основната версия е човешка небрежност.