Пожарът край полигона в Ново село е локализиран. На изток огънят е загасен, но на критичния западен фронт не е овладян. Към момента няма инциденти с невзривени боеприпаси

Близо 100 огнеборци, горски и военнослужещи от Сливен, Котел и Ямбол гасят на терен. Ситуацията остава под контрол, заяви комисар Владимир Демирев, директор на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Сливен. 

Той уточни, че заради благоприятната ситуация днес няма да бъде изпратен хеликоптер. 

Огънят тръгва при учебни стрелби на полигона в Ново село. Военнослужещите започват да гасят, дори вдигат хеликоптер от базата. Пожарът обаче тръгва на широк фронт, като минава през 4 000 декара площ.

Пожарът край полигон Ново село
Снимка: bTV

„Не мога да кажа, че са изгубили време. Има дежурни, започнали са гасителни действия, но невинаги могат да предвидят ситуацията и да бъде овладян“, добави Демирев.

Теренът, на който бушува пожарът, е рисков заради невзривени снаряди по целия периметър. Заради опасността да се натъкнат на боеприпаси, екипите работят само в светлата част на денонощието и в т. нар. „минерализована ивица“. Това е изкуствено построена противопожарна преграда, която е почистена от всички горими материали. Изградена е с тежка техника, след която вървят екипите.

Пожарът край полигон Ново село
Снимка: bTV

„Не е прехвърлил огънят тази минерализована ивица, която беше изградена от булдозера. На места огънят е достигнал до ивицата, спрян е. На други места го изчакваме. Навсякъде по периметъра има хора. Не е прехвърлил, така че е под пълен контрол, не се разпространява. Гаси се с лопати и мотики и се оросява със специализираните автомобили на горското“, каза комисар Владимир Демирев, директор на РДПБЗН-Сливен.

Пожарът край полигон Ново село
Снимка: bTV

Местната власт твърди, че полигонът от 144 кв. км е обезопасен.

„Нямам информация към момента за някакви разследвания, това са нормални инциденти при провеждането на такива учебни занятия от страна на полигона“, каза Анатолий Андонов, заместник-областен управител.

Пожарът край полигон Ново село
Снимка: bTV

Огънят остава далеч от населените места и опасност за тях няма.