Пожар избухна тази вечер в жилищен блок на бул.“Цар Освободител“ в центъра на Русе. Огънят е пламнал в апартамент на първия етаж над магазини. В момента на пожара в жилището е била собственичката, която е била сама.

Първи на помощ са се притекли 15-годишният Мартин Цветанов и приятелят му, които случайно са минавали оттам.

„Видяхме мигновен пушек, веднага се забързахме да помогнем. Горе беше страшна димилка. Съблякох си якето и си завързах самия суичър като маска на главата, взех пожарогасителя и се опитах да вляза, за да угася. Коридорът обаче беше дълъг, имаше голям пушек и излязох почти умрял, както се вика“, разказа Мартин.

Снимка: btvnovinite.bg

Заедно с момчетата в жилището е опитал да влезе и съседът Иво Григоров. „Усетих миризма, видях дим през прозореца. Излязох, от апартамента вече димът излизаше, млади момчета бяха влезли във входа, за да отворят те. Опитахме да влезем в апартамента с един пожарогасител, не знам откъде, просто не можеше. Излязохме всички, дойдоха полицията и пожарната“, обясни Иво.

Пожарникарите са опънали стълба и са успели да извадят навън жената, която е била блокирана на терасата от дима и огъня.

Снимка: btvnovinite.bg

Изпратени са били четири пожарни и две линейки. Едната линейка е откарала жената за преглед в болницата, а в другата са прегледани момчетата и съседа им, които са вдишали дим. Заради пожара живущите в блока са напуснали апартаментите си, те не са пострадали.

Причините за инцидента засега не са ясни, предстои да се извърши оглед.