Трагедия с щъркелово гнездо във врачанското село Гложене. Въпреки отчаяните усилия на хората двете малки изгорели. Не успели да помогнат и огнеборците.

Двойката щъркели се заселила върху електрическия стълб преди няколко години, но все не успявала да отгледа поколение.

Снимка: btvnovinite.bg


„Едната година почнаха да летят и паднаха на къщата – умряха щъркелчетата, а пък друга година имаше буря и самите яйца ги свали долу до стълба”, спомня си Христина Лалова, жител на село Гложене.

Тази година съседите в Гложене стискали палци всичко да е наред с двете щъркелчета и се възхищавали на дългоклюните родители.

Снимка: btvnovinite.bg


„През деня им правеха сянка, предполагам женския, разперваше криле да ги пази от горещото слънце, отскоро започнаха малките да показват главички извън гнездото и видях, че са две”, заяви Дима Бонева.

Снимка: btvnovinite.bg


Трагедията станала в късния следобед в понеделник. Не било нито толкова топло, нито пък имало буря, разказват хората, които позвънили веднага на  112 и докато чакали помощ се опитали да спасят гнездото.

Изпратената от селското кметство вишка също не успяла да помогне. За десетина минути гнездото изгоряло. Когато пожарната пристигнала, остатъците от него и трупчетата на двете щръклета били на земята. 

Снимка: btvnovinite.bg


Жертва на огъня станали и десетина гнезда на врабчета. От пожарната предполагат, че става въпрос за късо съединение.

„Не мога да обвиня никого, освен че процедурата е много тромава и този спешен номер всъщност не е толкова спешен, не може да звъниш, да дадеш адрес и те да те разпитват до девето коляно, какъв си що си къде живееш, в крайна сметка щъркелчетата умряха, щъркелите са бездомни, снощи седяха на стълба и имам усещането, че плачеха, търсеха си малките, кръжаха над стълба, това е трагедия”, каза Дима Бонева.

Снимка: btvnovinite.bg

Дима качва клипчетата и снимките в социалната мрежа с единствената цел да накара институциите да действат по-бързо в такива ситуации. Както и да призове тези, от които зависи, да поставят метална платформа за щъркели върху стълба.

Според местните, това е трябвало да се случи още миналата година, когато гнездото изгоряло по подобен начин, но жертви нямало.