Три новоизлюпени щъркелчета бяха изпепелени при пожар в девненското село Падина. Гнездото им се намирало върху електрически стълб.

Семейството свило гнездото си в началото на пролетта на стълб в центъра на селото. В неделя сутрин обаче хората тук забелязали дим около гнездото. От подаването на сигнала на тел. 112 и пристигането на пожарната до пристигането на „Енерго про”, които трябвало да спрат електрозахранването, минали повече от два часа, които според хората се оказали фатални.

Хора, които живеят наблизо, видели пушек и незабавно подали сигнал на 112.

„Щъркелчетата до последно седяха, 20 минути по-рано да бяха дошли, щяха да са живички”, каза Тодорка Драганова. 

Огнеборците нямало как да пристъпят към гасене на пламъците и спасяване на птиците, защото първо е трябвало да се спре електроподаването. 

„Имаха голям шанс да се спасят щъркелчетата, но просто дойде много късно енергото, от пожарната за 20 минути бяха тук”, заяви Нина Николова. 

На какво се дължи забавянето – очакваме отговора на “Енергопро”.

„В селото имаме три гнезда, две от които са обезопасени със стойки, повдигнати над стълбовете. Това е съвсем ново гнездо – от 3 години, и за съжаление, не е обезопасено”, каза кметът на Падина Ивелина Йоргакиева. 

Орнитолози припомнят за заплахите за белия щъркел от човешката дейност.

„Едната е необезопасяване на гнездата върху електропреносната мрежа, предимно ниско напрежение, тоест в населените места, а другата е необезопасени стълбове по време на миграция”, посочи Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците. 

През нашата страна минава основният миграционен път Виа Понтика и често в Добруджа при прелета си щъркели загиват в района на електросъоръжения. През последните години от електроразпределителното дружество започнаха да обезопасяват електропроводите с платформи за гнездене и птицебрани.