Пожар горя в сградата на бившето кино „Възраждане” в столицата, потвърдиха за bTV от пресцентъра на МВР. През последните години в сградата се помещаваше дискотека „Син Сити”.

Сигналът е подаден около 15:20 ч., като на място веднага са изпратени 6 пожарни автомобила. Те се справиха с пламъците за около час.

Снимка: Румяна Стоилкова

Няма пострадали, сградите в близост също не са засегнати. Движението по булевард "Христо Ботев" беше възстановено.

По първоначални данни пожарът е тръгнал от втория етаж на бившето кино, като е възможно да са го предизвикали клошари, които са горили боклуци вътре.

От МВР подчертаха, че сградата е била затворена за ремонт.

Сградата на бившето кино „Възраждане” е построена преди повече от сто години и има статут на национален паметник. През 2003 г. е продадена на частен собственик, който пък я дава под наем, за да стане популярната дискотека "Син сити".

Снимка: Румяна Стоилкова

Преди година тя беше затворена и видимо се готвеше събарянето на сградата. Собственикът, бизнесменът Красимир Георгиев, тогава призна, че наистина ще разруши зданието, а новото щяло да запази оригиналната орнаментика.

Прокуратурата се зае със случая, като бяха установени нарушения на действащия Закон за културното наследство, както и на вече отменения Закон за паметниците на културата.

Дали случаят повтаря палежа на Тютюневия град в Пловдив, или става дума за инцидент, на този етап не е ясно.