Приветствия и поздравления за празника и от политиците у нас. Те обявиха, че 24-ти май е най-обичаният ден за българите.

Президентът Румен Радев поздрави българите от Пловдив, където поведе празнично шествие.

"Нека днес се преклоним пред всички съвременни будители пред нашите учители просветители морални и духовни, пред хората които горят в съзиданието обогатяват нашата ценностна система или имат смелостта да разобличават", призова държавният глава. 

Снимка: Ладислав Цветков

На празника премиерът Кирил Петков беше гост на учениците от 7-мо училище в София, където самият той е учил.

"Този празник е един от най-важните празници, и хубави, и според мен без знание и култура България няма да е истинска държава", отбеляза премиерът.

Снимка: Ладислав Цветков

Обръщение към българите, учениците и учителите отправи и образователният министър академик Николай Денков.

"Днес се прекланяме пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, на които дължим не просто нашата азбука, а нашето национално самочувствие. Благодарение на тях се гордеем, че сме различни и неповторими, че сме сред първопроходниците на европейската цивилизация. Няма нищо по-силно от знанието и нищо по-вдъхновяващо от творческия дух", допълва Денков. 

"Уважаеми българи, нека да се гордеем, че сме българи не само на днешния ден, а винаги. И да говорим на един език - прекрасния наш български език!", написа във Фейсбук и лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!