Повредената гума на правителствения "Фалкон" е отстранена, след като вчера имаше инцидент при кацането на машината в Брюксел.

Инцидентът с "Фалкон" – а всъщност е отлепване на най-горния слой на гумата, което не поражда опасност за пътниците, обясниха за bTV от "Авиоотряд 28". В случая системите за сигурност не са нарушени. Повредата е установена след кацането и отварянето на вратите.

Тодор Коджейков, директор на правителствения "Авиоотряд 28", обясни, че
главният инженер, който е в Брюксел, е огледал самолета. Той е пояснил, че може да продължи да изпълнява задачите си. „Сменена е гумата, имаме резервна гума и самолетът е в изправност и може да изпълнява задачите си”, категоричен е Тодор Коджейков.

Самолетът е на 18 години. През 2015-а а трябваше да бъде сменен с нов след три поредни аварии с колесника, който отказваше да се прибере.

Сега специалистите са на същото мнение. Покупката обаче до момента се отлага.

Правителственият  "Авиоотряд 28" разполага само с два самолета и два хеликоптера, когато някой от тях е на ремонт или на проверка, се налага да се наеме самолет.

През- 2008 а година правителственият ТУ- 154 с делегацията на президента Първанов кацна аварийно на Азорските острови заради повреда в колесника. Повредата даде повод година по - късно самолетът да бъде заменен с действащия и в момента Еърбъс 319.