Преизчисление на пенсиите от октомври ще ги повиши средно с 12.5 на сто. Това предлага служебният кабинет с проекта за актуализация на бюджета за тази година.

Предвижда се и нова социална помощ за възрастните, която да допълва дохода им до линията на бедност. Проектът за актуализация на бюджета е готов, но дали ще стане факт, зависи от това дали ще го припознаят партиите в новия парламент.

Преизчислението на пенсиите от октомври ще стане, като се увеличи тежестта на година стаж в пенсионната формула - от 1.2 на 1.35. Това ще повиши размера на пенсиите средно с 12.5 на сто.

Минималната пенсия се предлага да стане от 300 на 340 лева, а максималната от 1440 на 1500 лева. Социалната пенсия за старост се предлага да се повиши от 148 лева и 71 стотинки на 170 лева.

За да няма възрастен с доход под линията на бедност, се предлага въвеждане на нова социална помощ, която да допълва дохода до тази линия. Тази година линията на бедност е 369 лева.

Предложението за преизчисление ще обхване всички пенсионери и ще повиши парите средно с 64 лева. Така 50-те лева бонус, който възрастните получават в COVID кризата, се превръща в трайна част в пенсиите им. Последно ще получат бонуса за септември, а от октомври - новите, преизчислени пенсии.

"Всички хора, вчера ми се обаждаха да ме питат - "Абе, ще ни оставите ли тези 50 лева"? Хората фактически свикнаха и искат това да се запази", заяви Станимир Цоцов, зам.-председател на Надзорен съвет на НОИ и член на УС на БТПП.

За трите месеца на тази година - от октомври до декември - ще са нужни допълнителни 230 милиона лева, с които се предлага да се актуализира бюджетът на Държавното обществено осигуряване.

И още - предвижда се нова социална помощ за хората над 65 години. Ще се полага на тези от тях, които имат доход под линията на бедност. Помощта ще е в размер, който да допълва дохода до тази линия. За да я получават, възрастните трябва да отговарят и на други критерии, свързани например с жилище и банкови влогове.

"По този начин ние изваждаме от бедност абсолютно всички български пенсионери, няма да има пенсионер, който да получава доход под линията на бедност", каза Гълъб Донев, служебен министър на труда и социалната политика.

Очаква се около 431 хиляди възрастни да се възползват от новата помощ, ако стане факт. Те трябва да подадат за нея заявление в социалните служби.

Припомняме ви, че още вчера в първия работен ден на новия парламент - част от партиите входираха свои предложения за преизчисление на пенсиите. От БСП и от "Изправи се.БГ, ние идваме" предлагат преизчислението да се случи по друг начин - с осигурителния доход за 2018 година, но такъв вариант не обхваща всички, а само част от пенсионерите, които ще получат увеличение.