Повечето летовници по морето неглижират предпазните мерки за COVID-19 и броят на новорегистрираните случаи расте. Вирусът обаче протича леко и хоспитализираните в болница в цялата Бургаска област са 22-ма. Въвеждат се мерки за носене на маски и се засилва филтърът за детските градини. 

А директорът на Здравната инспекция е предложил на министъра и в градския транспорт задължително да се носят маски. 

Мобилен ваксинационен пункт на Българския червен кръст заработи в Морската градина в Бургас тази сутрин. За последните два месеца в този кемпер са ваксинирани над 200 души.

"Имаше едно затишие, но в момента се наблюдава последните седмици повишаване на интереса към ваксинацията и то определено към четвъртата доза", съобщи д-р Арман Кацахян, РЗИ Бургас.

Интересът към ваксините е пропорционален на нарастващия брой заразени.

"Аз казах, че тази седмица ще стигнем 2000, ами ето – стигнахме ги!  И в момента се намираме в сценария празни болници, който е такъв, това, което трябва да се гледа - днес в интензивните отделения са 33, сценарият се дестабилизира при 500", каза математикът проф. Николай Витанов.

Според математика причина за ръста са летните почивки.

"Внасяме от Гърция, 5% от тези, които отиват там, се връщат заразени, другото, което е Варна и Бургас - там има голяма концентрация на хора и затова се увеличава броят на случаите", допълни проф. Витанов.

За Бургас изчисленията са на 420 хиляди души население.

"За всички е ясно, че в момента сме милион и половина-два, това важи и за Варна, така че тази заболеваемост, заболелите хора, ако ги пръснем на тази бройка хора няма да е толкова драматична", отбеляза д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ – Бургас.

Самоконтролът може да ограничи вируса, според специалистите. Освен в заведения, голямо струпване на хора има на музикалните фестивали.