Здравната каса ще плаща за феталната морфология при бременност. Това предвиждат промени в подготвяния анекс към Националния рамков договор.

Анексът тепърва предстои да се подпише от Здравната каса и Българския лекарски съюз.

Ето какво е предвидено:


Специалистите са единодушни, че феталната морфология е силно препоръчителна по време на бременност.

По лекарска препоръка в края на третия месец от първата си бременност Виктория Стойкова решава да си плати за фетална морфология. Ако изследването се поеме от Здравната каса, според нея това би я облекчило финансово.

"Необходимо е и е задължително и ще помогне много на всяка една майка, защото това е доста скъпо изследване“, каза Виктория Стойкова.

Чрез феталната морфология се прави комплексен преглед на анатомията на плода и се оценява рискът за преждевременно раждане.

Изисква се специфична квалификация на лекаря и не се прави във всички лечебни заведения.

„В относително ранни срокове на бременността сме способни да идентифицираме тези бебета, които имат някакви анатомични дефекти“, каза проф. Димитър Марков, акушер-гинеколог и специалист в областта на феталната медицина.

Изследването струва между около 100 и 200 лева.

„Това, което не е ясно на пръв план, е в каква степен ще бъде поето като изследване от Здравната каса, как ще бъде остойностен този преглед, защото прегледът е доста скъп в повечето центрове, специализирани по фетална медицина“, отбеляза проф. Марков.

Важно е в промените да залегнат и редките заболявания, но за държава с ниска раждаемост, феталната морфология трябва да бъде достъпна за всички - казват от Националната пациентска организация.

„В държава, която изчезва, всяко бебе е важно. Само след 20-30 години профилът на българите и демографията ще бъде такъв, че няма да има кой да плаща пенсиите, данъците, няма да има кой да работи“, коментира д-р Станимир Хасърджиев, генерален директор на Националната пациентска организация.

Изследването се препоръчва за всяка бременност по един път на триместър.

В близките дни се очаква да бъде подписан анексът, с който изследването ще се поеме от Здравната каса.