Близо 93% от българските деца използват интернет всеки ден, сочи национално представително изследване за онлайн поведението на децата у нас, направено през 2016 г.

Данните бяха предоставени на кръгла маса за рисковете за децата в дигиталния свят, организирана от Държавната агенция за закрила на детето и УНИЦЕФ.

Българските деца ползват интернет от по-рано и го ползват по-често от всякога.

Всяко пето дете е срещнало непознат след онлайн взаимодействие, а всяко десето дете е получавало съобщения, съдържащи сексуално съдържание, се казва в изследването.

Рисковете се увеличават с възрастта поради нарастващото използване на интернет, намалената родителска намеса и внимание.

Според доклад на УНИЦЕФ за състоянието на децата по света през 2017 на тема „Децата в дигиталния свят“ младите хора (на възраст 15 – 24 години) са най-свързаната онлайн възрастова група. В световен мащаб 71% от тях са онлайн, в сравнение с 48% от общото население. Един на всеки трима интернет потребители в света е дете или подрастващ под 18-годишна възраст. Децата имат достъп до интернет от все по-ранна възраст, като в някои държави е вероятно децата на възраст под 15 години да използват интернет колкото възрастните над 25 години, сочи докладът.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В него се отбелязва, че смартфоните подхранват т.нар. култура на спалнята, като онлайн достъпът за много деца става по-личен, по-интимен и по-слабо контролиран.

Според доклада момичетата са по-склонни да се тревожат от насилието (27 на сто срещу 20 процента от момчетата). От нежелано сексуално съдържание се притесняват еднакво и двата пола – момичета (32 на сто) и момчета (33 на сто). Младите хора в страните с нисък доход са по-склонни да се тревожат от нежеланото сексуално съдържание (42 на сто срещу 16 на сто в страните с висок доход). Младежите от държави с нисък доход 2,5 пъти повече биха искали по-голям достъп до дигитални устройства.

Дигиталните технологии предоставят възможности за обучение и образование на децата, особено в отдалечени региони и по време на хуманитарни кризи, отбелязват от УНИЦЕФ. Според доклада дигиталният достъп обаче се превръща в нова разделителна линия, тъй като милиони деца, които биха могли да извлекат най-голяма полза от дигиталните технологии, нямат достъп до тях. Около 29% от младите хора по света – около 346 милиона души, не са онлайн. Африканските младежи имат най-малък достъп до дигиталния свят. Около 60 на сто от тях не са онлайн, в сравнение със само 4 на сто в Европа.

Снимка: iStock

Новите технологии като криптовалутите и тъмната мрежа подхранват излъчване на живо на сексуална злоупотреба с деца и друго вредно съдържание и представляват предизвикателство пред способността на правоохранителните органи да са в крак с времето, отбелязват от УНИЦЕФ.

На форума беше обявено и че над 80 са успешните операции в България срещу педофили тази година.

Използвани са материали на БТА