Стефановден е. Почитаме Свети Стефан – първият мъченик на Христовата вяра. Поверието казва, че от днес започват "Мръсните дни", в които жените не метат и не перат, не се правят венчавки и кръщенета.

Повече от 250 хиляди българи празнуват Стефановден. Стефан е сред десетте най- популярни мъжки имена в България. Носят го повече от 50 хиляди мъже. Със Стефановден завършват и коледните празници.

За Стефан Вълдобрев именият ден се е превърнал в по-голям празник от рождения.

„Кръстен съм на дядо си Стефан, те му викаха Таню, не знам защо. В село Шейново ми викаха дядо Таню, но той си беше Стефан и така си носеше името с голямо достойнство”, разказа Стефан Вълдобрев.

Празникът отбелязва най-често докато свири и се весели.

„Аз много си го харесвам този празник. Много го тача. Дълго време правехме едни, той беше известен и популярен и чакан Стефановден в дома на киното. В продължение на 7-8 години заедно със Стефан Китанов и Стефан Командарев тримата Стефановци и те се присъединяваха всички възможни стефановци на София и в дома на киното свирехме и се черпехме.
– На такива дни като днешния казвате ли си по-полека ще я карам?
– По-полека не въпрос на темпо, то не е да забавиш ритъма и темпото, ние сме в 21 век. По-полека е просто всеки миг от деня да можеш да спреш и да го оцениш.

В превод Стефан значи венец Божий. Имен ден днес празнуват над 40 имена – сред тях Стефан, Стамен, Венцислав, Стоян и Цанко.

А Новата година идва с поредица от именни дни – само през януари са 12. На 1 януари е Васильовден. Следват Йорданов и Ивановден – на 6 и 7.

По данни на Националния статистически институт на Йордановден празнуват малко над 143 хиляди българи, а на Ивановден почти 360 хиляди.

Другите два големи празника са Антоновден – на 17 януари и Атанасовден на 18 януари.