След премахването на предупредителните знаци за камери на пътя, нарушителите се увеличиха. Това установи експеримент на bTV.

Новите правила вече са в сила и предупредителни табели преди мобилните и стационарните камери няма.

Проверката ни установи, че знаците преди стационарните камери не са демонтирани. От Пътна полиция прехвърлиха топката на общините и Агенция пътна инфраструктура. Иначе табели преди патрулките вече няма и резултатът е налице.

Високата скорост е сред основните причини за смъртта на пътя, сочат данните. Всеки месец, само в столицата нарушителите – любители на високите скорости, са над 3000.

Пътните полицаи очакват санкционираните драстично да се увеличат след като отпаднаха предупредителните табели. Решихме да проверим как се отразява промяната. 

Околовръстното шосе в София е едно от местата, където се превишава скоростта. Проверка на bTV показа, че, когато няма табели, мобилната камера отчита нарушител на почти всяка минута, средно с 20 километра в час над разрешената.

И още една промяна от вчера  – собствениците на автомобили ще носят отговорност, ако са предоставили колата си на неправоспособен, пиян или дрогиран шофьор, също така и ако автомобилът се управлява с над 50 километра в час над разрешеното в населено място. Тогава колата ще се спира от движение.