Окръжната прокуратура в Пловдив повдигна обвинение за търговия с влияние на главен експерт в Държавен фонд „Земеделие“.

След спецакция на 2 септември на бензиностанция в София е задържан 36-годишният мъж след получаване на белязани банкноти в размер на 5000 лева.

Повдигнато му е обвинение за търговия с влияние за това, че в периода от 27 февруари до 2 септември в Пловдив и София е поискал и приел от собственик и управител на търговско дружество сума в размер на 10 000 лв.

Сигнал е подаден в ГДБОП от земеделски производител от Пловдивска област, който е кандидатствал по 9 схеми и мерки за подпомагане на Държавен фонд „Земеделие“.

В хода на разследването е установено, че задържаният служител е поискал от земеделския производител по 5000 лв. за всяка от деветте схеми, по които е кандидатствал. Срещу тази сума му е гарантирал, че няма да има проблеми с контролните органи на фонда.

До задържането му обвиняемият е поискал и получил на два пъти суми от по 5000 лв., за да упражни влияние при вземане на решения от други длъжностни лица при Държавен фонд „Земеделие“ за наличието на основания за плащания по Схемите за обвързано подпомагане на плодове и зеленчуци.

Извършени са личен обиск, претърсвания и изземвания на МПС на два домашни адреса и на едно служебно помещение. Иззети са преносими флаш памет, лаптоп, служебен компютър, два мобилни апарата, записки и др. Разпитани са свидетели.

Мъжът е задържан за срок от 72 часа, като предстои да бъде поискано да му бъде наложена мярка „задържане под стража“.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен, е лишаване от свобода до 6 години или глоба до 5000 лв.