Районтата прокуратура в Самоков е привлякла като обвнияем собственика на питбул, нахапал дете в града. 43-годишният мъж, който е криминално проявен, е задържан за 72 часа, съобщават от обвинението.  

10-годишното момче и братовчед му решили да се разходят до близката река, разказва баба им. Там питбулът напада детето. То е със счупена ръка, оперирано е в „Пирогов“.

„Казва ми: "Бабо, както вървях, така ми скочи на ръката". Като го попитам, не иска да говори, той психически вече е зле“, разказва бабата на детето Радка Лазарова.

Минути след инцидента собственикът на питбула изчезва. Опитал се е да избяга, но пет часа по-късно е открит на територията на град София.

„По думите на собственика той го е държал на повод, но го е изпуснал и е нападнало детенцето. Лицето е криминално проявено за притежание на наркотични вещества и кражба“, съобщи Даниел Ламбов от "Противодействие на криминалната престъпност" към ОД МВР-София.

По информация на полицията собственикът е тестван за наркотици и е „чист“.

В момента кучето се намира в приют, ще бъде взето решение каква ще бъде съдбата му. Тази сутрин и други стопани водеха своите домашни любимци на същото място.

„Правя го много рядко, много рано сутрин, по тъмно, когато няма никой. Според мен собственикът е виновен, животно е виновно, моите не са нападнали никой“, смята собственичката на куче Румяна Сичарова.

А близките на детето настояват за справедлива присъда. За престъплението законът предвижда наказание до три години "лишаване от свобода" или пробация и глоба до 5 хиляди лева.