Повдигнаха ново обвинение на Георги Семерджиев, съобщиха от Софийска градска прокуратура.

"Наблюдаващите прокурори повдигнаха ново обвинение на Георги Семерджиев. Той е привлечен за ПТП, което представлява особено тежък случай във връзка с това, че настъпила смъртта на две млади жени и във връзка с това, че са извършени множество нарушения на Закона за движение по пътищата. За това престъпление се предвижда лишаване от свобода от 5 до 20 години", обясни Христо Кръстев от СГП.

"Второто престъпление е управление на МПС след употреба на наркотични вещества. В кръвта му са установени амфетамин и метамфетамин, за което се предвижда лишаване от свобода от 1 до 3 г. Това обвинение е за предишен случай на 10 юни. Категорично полицейските служители е следвало да го задържат за срок до 24 часа, те не са го издържали, а Семерджиев е избягал от местопроизшествието, след което не е намерен", добави той.

"Третото престъпление е използване на свидетелство за управление на МПС, на което е придадено вид, че е издадено от компетентните власти на Швейцария. За него се предвижда до 8 години лишаване от свобода", каза още Кръстев.

Кръстев добави, че по делото има данни, от които може да се предположи, че полицейски служители са нарушавали своите служебни задължения.

„Отделени са материали и е възложена проверка, за да се установи дали полицейски служители са помагали на обвиняемия преди извършване на престъплението – прикриване на управление от него МПС, без да е правоспособен, както и дали са му помогнали да се укрие от правосъдието след тежката катастрофа“, поясни той.

„Вчера се появи невярна информация в медиите, че колега от СРП незаконосъобразно е отказал образуване на досъдебно производство за това, че е установено през 2014 г. обвиняемият да е управлявал МПС, когато е бил неправоспособен. Колегата се е съобразил с тълкувателно решение на ВКС, в което се казва, че ако наказателното постановление, което е издадено то Пътна полиция не е връчено лично срещу подпис на лицето, което е наказано по административен ред не може да съществува субективния елемент у него, че той е знаел, че е наказан по административен ред“, каза още Кръстев.

Иво Илиев от СГП още веднъж потвърди, че на Семерджиев е взета кръвна проба.

"Симона Радева е свидетел по досъдебното производство, дала е показания. Към момента има едно досъдебно производство и то е за причинена смърт вследствие на ПТП. По него са разпитани множество свидетели. На този етап не сме проверявали каква е колата, но има възможност да има проблем с нея", добави той.

Вижте повече във видеото.