Спецзвеното „Антикорупция“ към Софийската градска прокуратура прецизира две от обвиненията срещу съдия Румяна Ченалова.

Те са за издаване на съдебен протокол с невярно съдържание и за престъпление по служба, което е извършвано в продължение на две години.

Като съдия по гражданско дело на фирмата „Обединени енергийни търговци“ (ОЕТ) срещу Националната електрическа компания (НЕК) Ченалова е наложила запор на 6,3 млн. лв. на държавната компания.

Делото е започнало без да се събере необходимата по закона такса, което блокира съдебния процес. Така над две години НЕК няма достъп до запорираните си пари.

Румяна Ченалова се запознава днес в продължение на 7 часа с материалите по новото обвинение. Според нея, законът позволява държавната такса да се събира по-късно.

Казусът с ОЕТ вече стана основа за обвинение срещу Ченалова, във връзка с което тя даже беше обявена за издирване, задържана и по-късно пусната от съда през април 2015 г. По първоначална информация, новото в днешните обвинения са, че са за продължаващо престъпление с 14 отделни деяния - съдебните заседания по казуса.

Тя е обвинена и във връзка с друг разглеждан от нея случай - убийството пред дискотека "Соло". Според прокуратурата тя е извършила длъжностно престъпление, като е забавила протеста на държавното обвинение срещу оправдателната присъда, наложена на Илиян Тодоров и така му е помогнала да се укрие от правосъдието.

Престъпление и наказание

Динамиката на отношенията между прокуратурата и Румяна Ченалова следва плътно сюжетната линия на записите от "Яневагейт". Публикувани от сайта "Биволъ", те съдържат гласовете на две жени и един мъж.

Те свободно коментират въпроси, свързани с управлението на държавата и съдебната система, като от думите им става ясно, че Темида е в сериозни политико-икономически зависимости. Румяна Ченалова вече призна, че единият от гласовете е нейният.

Днес в обширно интервю за в."Труд" адв. Момчил Мондешки също потвърди, че е бил участник - но с уговорката, че историите били абсолютно съчинени.

"Според мен това е един опит той да спаси не толкова себе си колкото групата. Групата, групата участници, по-скоро герои на тези записи. Защото Мондешки не работи самостоятелно. Той работи в екип с Александър Ангелов - адвокатът на Делян Пеевски и лично Мондешки е идвал при мен и ми е казвал" "Искаш ли да работиш в КТБ за Пеевски". Аз съм отказвала категорично", подчерта днес Ченалова.

Третият глас и според нея, и според Мондешки е на бившата председателка на СГС Владимира Янева. Тя на този етап мълчи.

Случайно или не, след повечето публикации на разговори от "Яневагейт", облаците над Ченалова се сгъстяваха под формата на нови разпити, обвинения или публикации в определени медии, които имаха значително по-щадящо отношение към нея преди бившият вече френски посланик Ксавие дьо Кабан директно да я обвини, че е част от схема за крадене на фирми.

Именно скандалът "Белведере" доведе до скорострелното й отстраняване от съдебната система, като самата Ченалова твърди, че е била изкупителна жертва. Преди него тя гледаше някои от делата с най-голям материален или политически интерес у нас като "Октопод".