ГЕРБ отлага процедурата по ратификация на Истанбулската конвенция в парламента, съобщи лидерът на ПГ на партията Цветан Цветанов. По думите му целта е да се проведат дебати по темата.

Така новината за отлагането на гласуването се потвърди, след като беше съобщена рано тази сутрин в ефира на bTV от вицепремиера Красимир Каракачанов, който заяви, че такова е и мнението на премиера Бойко Борисов.

Според Цветанов обществото е сериозно подведено за всичко, свързано с конвенцията.

„Ще направим всичко възможно в тези седмици да проведем допълнителен дебат с академичната общност, с неправителствените организации, с експерти, за да може действително да разясним всичко, което е свързано с целите на Истанбулската конвенция и възможностите, които дава тя”, разясни той.

Целта е документът да бъде ратифициран до края на европредседателството.

Някои наблюдатели са на мнение, че истерията по темата може да е инспирирана от външни сили. Русия, например, е сред малкото държави, които не са ратифицирали документа.

За да се успокоят духовете днес обсъждането на конвенцията беше отложено в комисията по вероизповеданията и правата на човека.

Хубаво е да има по-широк дебат за Истанбулската конвенция, да се чуят всички гледни точки - не само на неправителствения сектор, но и на жертвите на насилие, каза по-рано министърът на външните работи Екатерина Захариева пред медиите в Народното събрание.

Междувременно БСП внесоха събраните подписи за референдум за Истанбулската конвенция. Тепърва предстои предложението да мине през пленарната зала. Ако обаче конвенцията бъде приета, референдум не може да има.

"Властта в България произтича от народа, принадлежи на него и трябва да се управлява в името на народа", заяви Желю Бойчев от БСП. Десислава Атанасова от ГЕРБ упрекна него и съпартийците му, че са обещавали да ратифицират документа пред своя актив.

"Ние сме против насилието над жени, деца и мъже, но се появиха няколко тълкувания които смутиха обществото", коментира на свой ред Волен Сидеров от "Обединени патриоти".

"Ако има референдум, той трябва да бъде ясно разписан - за или против е да пребиваме жените и децата, защото всички други текстове, за които говорят - гей бракове, трети пол - изобщо не фигурират в тази конвенция (...) Сърбия, Албания, Турция - всички са я приели. Дет' се вика, и арменския поп я е приел", контрира от Давос премиерът Бойко Борисов.

От Външно министерство отбелязаха, че ако страната ни не ратифицира конвенцията няма да има други последици, освен имиджови.