Агенцията по храните извърши спешна проверка след сигнал за замърсяване, опасно за здравето на хора и животни. Става въпрос за нерегламентирано сметище с животински отпадъци край ферма в село Комщица, община Годеч.

Купища животински трупове буквално са разхвърляни край фермата. Наоколо кравите пасат сред отпадъците.

Изхвърлянето на животински продукти е нарушение по Закона за ветеринарномедицинската дейност. Те подлежат на унищожаване чрез загробване или изгаряне. Сигналът подава местен общински съветник.

„Районът ни е в „Натура 2000“. Не се знае в тия черва какво има, дали има заболявания, паразити и т.н. Попадат в балите и след това попадат в яслите, с които се хранят останалите животни на селото“, разказва общинският съветник Румяна Борисова.

Снимка: btvnovinite.bg

Пред камерата на bTV кметският наместник на селото Милка Асенова заяви, че не е виждала терена с незаконното изхвърлените животински отпадъци, а на реплика то наша страна, че ѝ съобщаваме за него, тя отговори, че иска да види сигнала черно на бяло.

Снимка: btvnovinite.bg

Без да пишем, сигнализираме инспекторите от Агенцията по безопасност на храните и те идват.

„Нарушение е, голямо нарушение. И за хората, и за животните. И африканска чума има в момента“, посочва ветеринарят Иван Шиников.

Огледът става в отсъствието на фермера, за когото в селото говорят, че докарва месото от кланица. Майка му признава за отпадъка.

Самият фермер – Димитър Рангелов, пък няма отговор. Той подозира друг животновъд, който държал сено там. Обвинява го и че изхвърлял отровни препарати в реката: „Нищо не знам. Виждал съм там кокали, ама не знам, кой ги е докарал. Засега не е имало проблем“.

И другият фермер отрече обвиненията пред bTV.

Ако се докаже кой е реалният виновник, той ще бъде глобен, категорични са от агенцията. И предписват на кмета на Годеч да разпореди загробване на продуктите в специална за целта яма.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!