Борбата за живота на двамата работници от „Стомана индъстри“, които пострадаха при аварията вчера, продължава. Те са в тежко състояние

Колегите им от предприятието организираха акция за кръводаряване, като много от тях тръгнаха с лични автомобили, организиран транспорт и дори такси към София, за да помогнат.

Снимка: bTV

Разследването на причините за инцидента продължи през цялата нощ. Засега официални резултати обаче няма. Първоначалните усилия са били авариралата пещ да бъде охладена и обезопасена, за да могат разследващите да си свършат работата.

Междувременно работниците още не могат да забравят станалото.

Снимка: bTV

„Беше невероятен тътен, даже помислихме, че е земетресение“, разказа Борислав Борисов.

Снимка: bTV

„Изведнъж стана много светло в цеха, след което стана всичко в прах. Отидохме до пещта и вече бяха извадили двете момчета. Дрехите горяха, просто падаха на парчета. Гледката беше страшна... потресаваща“, разказа негов колега.

Според работниците намаленият брой на персонала и старото оборудване е довело до инцидента.

Снимка: bTV

Генералният директор на „Стомана индъстри“ Александър Александров увери, че всички нормативи и необходими дейности са спазени.

Вчера социалните мрежи изтече клип, на който се вижда как нажежено желязо се излива от една от машините в завода. Според автора му това е друга авария, станала часове преди взрива.

Снимка: bTV

Това не е авария. Това са нормални действия, които се случват при изковаването на метала, когато се кове арматура“, увери Александров. 

Днес част от синдикатите поставиха условия.

Снимка: bTV

„Ако от понеделник не се седне да се преговаря и няма реални резултати, които да задоволят работниците, те заявиха, че категорично няма да влязат в цехова“, каза Красимир Митов, председател на Национален синдикат „Защита“.

Служителите искат подобряване на условията на труд сигурността в предприятието.

От днес смяната, работила при злополуката, започва срещи с психолог.

Официалните резултати от експертизите за причините за взрива се очаква да са готови в следващите дни.

Вижте повече във видеото: