Месец след земетресението в Пернишко, хората там продължават да ремонтират домовете си. Днес е последният ден за подаване на молби за еднократна помощ от 325 лв. По-малко от 100 души минаха през социалните служби преди да изтече срокът. За служителите там денят се оказа спокоен, тъй като повечето засегнати от земетресението жители са подали молби в първите дни.

В последния ден една около 80 души са минали през службите до обяд. За сравнеие в дните веднага след труса са получавани над 1000 молби дневно. Социалните работници съобщиха, че са получавали и повече от една молба за едно жилище.

„Имаше и отделни случаи на злоупотреби. Хора, които са си продали отдавна жилището, с нотариялния акт на това жилище са идвали. При 11 хиляди души е нормално да има и такива”, казва Илияна Кованджийска, директор на „Социално подпомагане”-Перник.

От общината съобщиха, че до момента са готови оценките на 17 на сто от пострадалите при земетресението частни сгради. Тридесет екипа от инженер-конструктори и лицензирани оценители правят огледи на претърпелите поражения от трусовете домове.

Подадени са 8 378 заявления за обезщетения от граждани, по чиито жилища има щети. Готови са оценките на 1 429 обекта, до Междуведомствената комисия са изпратени 298 комплекта документи за частни жилищни сгради. До два месеца екипите ще приключат работа.

С решение на комисията към Министерски съвет вече са определени сумите за обезщетения на 35 граждани.

"Градът се възстановява постепенно. Ремонтират се 82 административни сгради, но в други близо 70 още не са започнали ремонтните работи. Все още има хора в 38 фургона и 104 палатки. За около 30-40 семейства ще трябва да търсим подслон за зимата, а общински жилища нямаме. Вероятно с парите от дарения ще пристъпим към изграждане на сглобяеми къщи", каза за bTV кметът на Перник Росица Янакиева.

Всеки от подалите заявления писмено ще бъде уведомен каква е одобрената стойност на щетата, уточниха от координиращия екип на общината, която благодари на специалистите от Карнобат, Пазарджик, Гоце Делчев, София-град, Кюстендил, Стражица и други градове, включили се в процеса на оценяване на щетите.