Днес се очаква да бъде последното заседание на 45-ия парламент. Това е Народното събрание, просъществувало най-кратко в новата ни история.

Първото решение, което новите депутати взеха, беше да сменят сградите – новоизбраните отказаха да влязат в новата парламентарна зала заради факта, че сградата някога беше Партиен дом.

Според предварително анонсираните от президента намерения 45-ото НС ще е работило под месец. Първото заседание на депутатите беше на 15 април.

Очертава се днешното да е последно, ако указът за разпускане се подпише на 11 май, което е идният вторник. Така сметките показват, че ще са проведени точно осем заседания, в случай че днешното е последното.

Основното, което направиха депутатите, беше да прекроят Изборния кодекс. Основните промени – без ограничения за броя на секциите в чужбина и навсякъде, където има над 300 гласоподаватели, ще се гласува само с машини.

Още нещо любопитно – за първи път имаме депутати, които никога не стъпиха в Народното събрание. Заради пандемията се заклеха онлайн, а някои то тях така и не стигнаха до НС. Един от примерите е лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов.

Също така за първи път в новата ни история не беше направена обща снимка на народните представители в първия им работен ден – причината беше протест пред парламента.

„Това НС показа, че може да има друг дневен ред в обществото“, смята Борислав Сандов от „Демократична България“.

„Нашите нови млади колеги някой ги излъга. Те бяха използвани. Това НС имаше за цел да само да приеме измененията в Изборния кодекс“, смята Радомир Чолаков от ГЕРБ.

„От „Изправи се! Мутри вън!“ внесохме законопроекти в услуга на малките хора. Самият факт, че имахме тази готовност и воля показва, че и в 46-ото НС ще продължим работата си“, коментира Живко Табаков от формацията на Мая Манолова.