Часове, след като президентът Румен Радев връчи папката с третия проучвателен мандат на БСП, няма промяна в намеренията на партиите.

ИТН отново потвърдиха, че ако бъдат поканени на разговори, ще се отзоват, но няма да влязат в коалиция и ще останат в опозиция.

Левицата пък няма да покани ДПС и ГЕРБ, а ДБ не е готова да прекрачи своите червени линии.

"Трябва да загърбим всички партийни интереси, сметчици, кой какво мисли, защо мисли и да мислим единствено за България и за кризите, които се задават", призова Георги Свиленски от БСП.

ДПС и ГЕРБ обаче остават извън масата за преговори. Според Десислава Атанасова партията на Бойко Борисов не се страхува нито да бъде опозиция, нито да отиде на избори.

"От всички действия на политическите партии и тези, които уж бяха алтернатива, става ясно, че готовност за носене на отговорност няма у никого", коментира Атанасова.

Халил Летифов от ДПС пък заяви, че не могат да конструират процеси, след като не са поканени.

Дали ДБ ще се отзове на поканата на БСП и какво ще последва ще решат формациите в състава на коалицията.

"Ние имаме червени линии, които не можем да прекрачим, без да се допитаме до всички формации в коалицията", обясни Цецка Бачкова.

Все пак ДБ не изключва подкрепа, ако БСП подходи прагматично - да бъде използвана само като платформа и да предложи едно експертно национално отговорно правителство, каза Атанас Атанасов. 

Засега партията на Слави Трифонов остава в опозиция, а най-малката група в парламента - ИБГНИ, ще се опита да е посредник между партиите и преговорите с БСП.

"Госпожа Нинова беше най-близко до ИТН, без тях не може да се състави кабинет, но те единствени ни нарекоха предатели", заяви Мария Капон.

Обратното броене за постигане на консенсус между партиите тече.