Посланикът на Палестина Адхам Зайналдин каза пред bTV, че повече от 250 000 палестинци са принудени да напуснат домовете си, но в същото време нямат възможност да избягат заради пълната блокада от Израел на ивицата Газа.

Посланик Зайналдин от дни няма контакт с майка си, братята и сестрите си, които живеят в ивицата Газа.

„Израел призовава цивилните да напуснат и същевременно бомбардира цялата ивица Газа. Израел бомбардира дори граничния пункт с Египет“, посочи той.

Снимка: bTV

„Газа е под блокада в последните 16 години. Прекъсването на тока, водата, храната - всичко това се вписва в графата военни престъпления спрямо гражданското население в условия на война. Онези, които още не са загинали от бомбардировките, няма как да оцелеят без вода и храна. Децата нямат мляко. За болните няма лекарства. Прекратяването на окупацията ще сложи край на причините за съществуването на организации като „Хамас“. Нетаняху ще ликвидира „Хамас“, след като ликвидира палестинците - това е безотговорно“, категоричен е Зайналдин.

Снимка: bTV

„Ако се изостри езикът на омразата, ще възникнат още по-крайни, още по-екстремистки организации от „Хамас“ - не само в Палестина, но и на арабско и на ислямско равнище. Ние официално и открито сме против убиването на мирни хора, където и да било, но няма основание и е недопустимо окупаторът да бъде приравняван с окупирания“, каза още той.

Организацията за освобождение на Палестина открива свое бюро в София през 1974 г.