Посланици от Европейския съюз на посещение в bTV. За първи път гостите влязоха в телевизионно студио и станаха съпричастни към процеса на производството на новините.

В ролята на домакин на визитата влязоха Господин Йовчев, Главен оперативен директор и изпълнителен директор на bTV Media Group и Антон Хекимян, директор „Новини, актуални предавания и спорт“ в медията. Те представиха акценти от стратегията за развитие на медийната група на българския пазар и някои от най-новите проекти на bTV.

Снимка: Ладислав Цветков

Специалната дипломатическа визита в нюзрума на bTV Media Group е първата по рода си и е във връзка с чешкото ротационно председателство на Европейския съюз, по инициатива на Н. Пр. Лукаш Кауцки, посланик на Чешката република у нас. Посланиците и представители на дипломатическия корпус на ЕС се запознаха с динамиката на телевизионната журналистика и работата в новинарските екипи на bTV. Гостите влязоха в телевизионното студио по време на жива емисия, проследиха част от новините от контролната зала, разгледаха обновения нюзрум на bTV Новините и на неофициална среща обсъдиха медийната среда в България.

Снимка: Ладислав Цветков

В рамките на посещението, гостите разгледаха нюзрумa на bTV, запознаха се с процеса на подготовка на новинарско съдържание, различните екипи и динамика на телевизионния ефир. На неформалната дискусия бяха обсъдени въпроси, свързани с медийната среда у нас  и свободата на словото. Висшите дипломати на ЕС разгледаха новинарското студио, което е сред най-високотехнологичните на Балканите, и имаха възможност да наблюдават богатството от видео прожекции, аугментирана реалност и визуални ефекти в студийния комплекс.   

Неофициалната визита започна с на пръв поглед необичайна молба - да изключат звука на телефоните си в студиото. Селфитата бяха разрешени, но само докато се излъчват репортажите в емисията.

„Аз високо ценя възможността заедно с моите колеги от останалите европейски посолства да разгледам най-модерното телевизионно студио в страната и да дискутираме по въпросите на високите стандарти на журналистическата работа и свободата на словото“, заяви Н. Пр. Лукаш Кауцки, посланик на Чехия в България.

Посланиците се запознаха със съдържанието, резултатите и техническите възможности на bTV Media Group.

„Във времена на война, икономически предизвикателства и трудни моменти за нашето общество bTV Новините са важната трибуна за качествена  журналистика. Посещението на европейските посланици при нас е ясно доказателство за това и отговорността на нашите послания, които отправяме като медия към нашата публика всеки ден в новинарските ни емисии и актуалните предавания на bTV“, каза Антон Хекимян, директор на "Новини, актуални предавания и спорт", bTV Media Group.

„Като част от голямото международно семейство на PPF вярваме, че качествената журналистика е в основата на защитата на обществения интерес във времена като днешните, затова оставаме отдадени на мисията си да развиваме обогатяваме и развиваме своята програма и своите проекти“, заяви Господин Йовчев, главен оперативен директор на bTV Media Group.

Посещението е по инициатива на посолството на Чешката Република у нас и е във връзка с чешкото ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз. 

Мотото на чешкото ротационно председателство е "Европа като задача" по едноименното есе на първия демократично избран президент на Чешката република Вацлав Хавел.

bTV Media Group e част от семейството на Central European Media Enterprises (CME), която е собственост на международната компания PPF Group. Групата е базирана в Чехия и оперира на повече от 25 пазара в целия свят с инвестиции в различни сектори като финансови услуги, телекомуникации, медии, биотехнологии, недвижими имоти и др.

Активите са на обща стойност над 40,3 милиарда евро и има над 80 000 служители в целия свят. CME е сред водещите доставчици на медийно и развлекателно съдържание в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и има телевизионни станции на 6 пазара (Чехия, Румъния, Словакия, Словения, Хърватия и България). Компанията излъчва повече от 33 канала, платено и безплатно съдържание, и достига до над 45 милиона зрители. СМЕ е притежател и на водещата европейска платформа за онлайн видео съдържание - VOYO.