"Патриарх Кирил е голям духовник, живял в повратни времена в историческа епоха, която в своята трагедия нямат аналог в човешката история".

Това отбеляза министърът на транспорта Росен Желязков при валидирането на пощенско-филателно издание на тема „120 години от рождението на патриарх Кирил Български“.

Желязков определи делото на патриарх Кирил като героичен момент в една от най-тъжните истории на човечеството – Холокоста.

Снимка: Ладислав Цветков

„Той е вдъхновил онова, което всъщност е голямата добродетел на българския народ, а именно милосърдието, състраданието. Това, което е помогнало ние да се гордеем с неговата постъпка и с душевността, моралните устои и ценности на нашия народ. Това, което ни дава основание и възможност днес да гледаме с честни очи нашите приятели от Израел“, посочи още той.

Печатът върху най-новата марка в българската филателия поставиха министър Росен Желязков, Русенският митрополит Наум, изпълнителният директор на „Български пощи“ Деян Дънешки и художникът на изданието Ненко Атанасов. Нейният тираж е 6000 броя.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!