Взривиха гробница в Русе, вероятно с цел да сплашат роднините на починалия. 64-годишният Симеон Тодоров е бил уважаван в общността на Кардарашите.

Ромската общност са известни с големи и пищни гробници, направени от бетон и арматура. Тъй като вярват в задгробния живот, се стремят нищо да не липсва на покойника. Заради злато и пари – гробниците им често са разбивани.

Снимка: btvnovinite.bg

„Единият гроб беше осквернен, в него беше влизано. Тук няма охрана, няма камери, няма нищо, както виждате, то даже ограда няма“, каза Иван Тодоров, син на покойния.

Взривното устройство е било поставено под дебелата бетонна плоча, насочено навътре към гроба.

Снимка: btvnovinite.bg

Взривът в последния дом на Симеон Тодоров е унищожил част от плочата, дебела 25 сантиметра. Отвътре не е взето нищо. Затова близките подозират отмъщение.

„Това не е с цел грабеж, това е с цел да докажат, че те могат да направят нещо“, заяви Кинка Тодорова, вдовица на покойния.

Семейството подозира кои са извършителите. Споделили са съмненията си и с полицията, но отказват да ги назоват. По думите на Кинка актът е действие на човек, който има и пари, и власт.

От полицията казаха, че това е човек-специалист, защото той е обърнал специално взривът да отиде към гроба, иначе щеше да събори и други гробове 

От управата на гробищния парк обясниха, че има камери, но те не покриват целия периметър. Записите са иззети от полицията.

Заради шума от силния вятър охраната не е чула нищо, тъй като парцелът е отдалечен. От полицията разследват случая, а близките през целия ден разчистваха поруганата гробница, за да я залеят с бетон и да я затворят.