Откупените портрет и ценни предмети, принадлежали на княз Александър I Батенберг, ще бъдат транспортирани с охрана до България заради важността им. Очаква се транспортирането на ценните предмети да стане в петък.

Вещите бяха откупени на търг във Виена, те все още са в аукционната къща, но днес ще бъдат платени и опаковани добре, за да тръгнат към София, съобщи министърът на културата Боил Банов на летището в столицата.  

Става въпрос за най-известния оригинален портрет на Княза с царски инсигнии от художника Конрад Дилиц и три подноса, дарени от жителите на Русе, Ловеч и Берковица по повод на началните години на неговото управление. Културната и историческата стойност на предметите е изключителна.

Портретът е бил купен за 18 000 евро, по 5000-5500 евро са трите подноса.

„Това са предмети на държавността. Емоцията е изключителна, такова нещо не съм преживявал”, сподели министърът, цитиран от БТА и БГНЕС.

Предметите са били подбрани за покупка по предложение на експерти от Националния исторически музей. Къде ще бъдат експонирани ще се преценява тепърва, уточни министърът.

Информацията за ценните предмети е била получена преди около 10 дни, по думите на Банов, по няколко канала. Разговаряхме с премиера, с министър Горанов и взехме това решение, че ще участваме, но няма да го афишираме, за да не стане спекулативно вдигане на цените. Има 25 процента такси на аукционната къща върху цената, всичко излиза около 80 000 лева, а можеше да сме дали много повече пари на данъкоплатците, обясни Банов.

Той потвърди, че предметите идват от родственици на фамилията, от която не са излизали.