Продължава борбата с отстраняването на щетите след пороите в Северозападна България. В монтанската община Георги Дамяново е обявено частично бедствено положение.

Във Врачанско пък най-тежко е положението в две села - Ребърково и Лютидол.

В село Ребърково откъснати от света са десетина къщи. Отнесена е улицата, покрай която минава река, маловодна през повечето време. Семейството на Илиян  се прибирало към къщи и едва оцеляло по време на потопа.

Снимка: bTV

„Късмет просто, че се върнахме назад. Водата започна да ни носи колата, щяхме да паднем  в голямата река. Върнахме се, звъняхме на 112 шест пъти, накрая ни изпратиха екип от пожарната. Дойдоха и казаха, че не могат да направят нищо“, обясни Илиян Николов от Ребърково. Семейството остава без питейна вода и спи у приятели.

Снимка: bTV

Помощ от държава и община чакат и в съседното село Лютидол. Заради отнесени мостове също има изолирани хора. Разговаряме с тях през придошлата река по телефона.

Снимка: bTV

„Много страшно. Отнесе всичко. Колата ми е пълна с тиня, много неприятна ситуация. Изневиделица дойде водата, ние не сме очаквали такова нещо. Ще изкараме една седмица така, обаче въпросът е, че не може да ходим на работа“, посочи Райчо Станкев от Ребърково.

Една от улиците в селото, където живее стогодишна жена, също е изровена от пороя.

Остава частичното бедствено положение в монтанската община Георги Дамяново.

„Почти във всяко село имаме щети – наводнени къщи, инфраструктура, речни корита, на които бреговете са обрушени и почти стигат до общинските пътища“, каза Нина Петкова, кмет на Община Георги Дамяново.

Снимка: bTV

Най-пострадалите се надяват на спешна помощ, както и на  мерки за почистване и укрепване на речните корита.