Порои заляха Североизточна България. Дъждът и бурният вятър наводниха улици и приземни етажи на обществени сгради и къщи.

В първия ден на октомври в седем области беше обявен код оранжево за силен вятър и обилни валежи.Това са областите Варна, Добрич, Шумен, Разград, Търговище, Силистра и Русе. Поривите в тези райони достигнаха 20 метра в секунда.

Стихията повали дървета, счупи клони, плажната ивица във Варна беше залята от огромни вълни още преди да е приключил напълно туристическият сезон. През изминалите два дни паднаха и значителни количества валежи - близо 50 литра на квадратен метър за цяла Североизточна България. Най-много дъжд обаче се е изсипал в Силистра - 69 литра на квадратен метър.

Огромни вълни заливат вълнолома на Морската гара във Варна, а Пристанището остава затворено втори ден. Причината е силният североичточен вятър с пориви до 17 метра в секунда. Вълнението на морето е 4-5 бала.

През нощта вълните на плажа в Слънчев бряг са отнесли част от пясъка, счупени са чадъри и шезлонги, има отнесени шатри на близо километър.

В Силистра пострадала от дъжда е работилницата на гимназията по производствени технологии. „Водата е проникнала в корпуса, паракотелното помещение е пълно с вода. Гражданска защита се отзоваха като ни подпомогнаха с допълнителни чували за ограничаване на пороя”, обясни директорът на училището.

В село Калипетрово са наводнени улици и къщи. Там канализация няма. „Стопирано е финансирането на проекта през 2009-2010 година и при всеки дъжд хората са пред нас - идват с молбата да им помогна, но за съжаление няма как”, коментира кметът на селото Спаска Димитрова.

Местните остават с надеждата тази есен да вали колкото може все по-малко. В по-голямата част от страната утре обстановката ще се нормализира.
 
Кадри от пороя във Варна ни изпратиха потребители на рубрикара "Аз, репортерът"!