Общините не могат да се справят с порутените паметници на културата и тяхната поддръжка, тъй като налаганите на собствениците глоби се обжалват до последно в съда.

До момента Столичната община е наложила над половин милион лева глоби за неподдържане на сгради, които са паметници на културата. Въпреки това собствениците не са предприели нужните мерки.

Такъв пример е комплексът „Захарна фабрика” – на неговите собственици е наложена максимално възможна санкция в размер на 100 хил. лв. още през 2009 г. След обжалване в съда е получена само половината.

6 години по-късно Столичната община налага още две глоби от по 100 хил. лв. – санкции, които също се обжалват от собствениците.

В Карлово на една от тесните калдъръмени улици се намира 200-годишната родна къща на най-голямата дарителка на града – Пека Попова. Богаташкият някога дом се руши от над 30 години, а опити за спасяването му са направили нейните наследници още през 1984 година.

Днес те вече са съгласни да съборят къщата, защото няма как тя да бъде възстановена.

При казуси като този, ако общината се включи финансово си търси парите от собствениците по съдебен път.

Според кмета на Карлово Антон Минев трябва да се учреди фонд, по който собствениците на подобни имоти могат да кандидатстват за реставриране точно на такива сгради.

Кметове и министри обявиха днес спешни мерки за справяне с проблема. Сред тях са електронен регистър на застрашените паметници на културата, национална програма за развитие на историческите зони.

Посочена е и мярка, която се случва за първи път – да бъдат отпускани специални кредити с максимално ниски лихви за реставрация на сградите – паметници на културата.