Поредно свлачище се активизира в курорта Златни пясъци край Варна. Заради опасността земната маса да повлече частни имоти, общината евакуира собствениците им и затвори панорамния път към комплекса.

Седем имота в местността Ален мак са най-застрашени от свличане, като в някои от тях хората живеят целогодишно. За това евакуират собствениците и спират тока и водата.

"Ако не вземат мерки, никой не знае какво ще се случи, но може и да е най-лошото. Нали за това изкарват хората? - за да не се случи, защото човешкият живот е най-важен”, коментира Карамфил Пейчев.

Свлачището се активизира през месец ноември миналата година. Тогава беше пропаднал само тротоарът .Днес то е нараснало поне три пъти.

През 2009 г. в укрепването на този път бяха вложени 10 милиона лева. Четири години по-късно подпорните колони под платното са оголени заради свлачището.

„Ако се скъса пилотната конструкция, не може да се предвиди нищо. Непредвидими са последващите действия. Всичко е оводнено, което ме води на мисълта, че продължава в настоящия момент да текат води от някъде”, обясни Олег Колев, който е гл. експерт „Свлачища и укрепване на територии” в Община Варна.

Предполагаемите причини може да са спукан водопровод или фактът, че всички къщи тук са на септични ями. Експертите обаче са категорични, че трябват да се вземат спешни мерки.

„Има пукнатини, които говорят, че свлачището отива на североизток и е голяма опасността да се свърже със свлачището, което беше преди две години и което е на около 60 метра по-нагоре”, заяви Олег Колев.

Вибрациите от тежкотоварните автомобили преминаващи от тук също допълнително увеличават риска. За това до дни ще бъде затворен панорамния път за Златни пясъци в района над комплекс „Слънчев ден".