Поредна безсънна нощ в благоевградското село Микрево след убийството на 82-годишен мъж. Днес прокуратурата повдигна обвинение на предполагаемия извършител на убийството. През следващите дни трябва да разберем и каква мярка за неотклонение ще му наложи съдът.

И докато той може да носи наказателна отговорност, защото е на 18 години, то не така стоят нещата с 13-годишния му малолетен братовчед, за когото се твърди, че е другият извършител на убийството. А иначе всичко се случва в двора на къщата на 82-годишния дядо Иван.

Всяко лято 82-годишният Иван нощувал навън. Така станало и през нощта на петък срещу събота, когато двете момчета на 13 и 18 години прескачат оградата и влизат в дома му. Но се натъкват на него в двора и го нападат.

По информация на bTV предметът, с който е убит, е стара водопроводна тръба.

„Това е убийство с огромна жестокост и сила“, каза Жулиета Йовова, роднина на жертвата.

За убийството се разбира около 12 часа след случилото се, когато Людмил идва, за да види баща си.

Двете момчета и друг път са крали, твърди кметът Венцислав Янев.

По думите му крадат всичко, което може да се вземе - книги, ценности, пари. Сигнали срещу тях са подавани, каза още кметът.

И двете момчета са си признали са извършеното пред роднините още преди да бъдат заловени, разказа братът на 13-годишния предполагаем извършител.

„Големият го е направил, той си признава, че го е ударил по главата с желязо“, заяви братът на единия задържан.

13-годишното момче не може да носи наказателна отговорност, защото е малолетно. То е под полицейска закрила и за срок от 48 часа е настанено в детска стая.

„Трябва си държавата да се намеси и да има закони. Няма непълнолетни, няма малолетни”, каза Людмил Чорбаджийски, син на убития.


С момчето работят психолози и педагози.