Газовите доставки бяха една от основните теми и в Народното събрание по време на парламентарния контрол.

Денят в Народното събрание започна и продължи с поредица от политически скандали, като включително напрежението ескалира малко преди обяд и управляващи и опозиция окупираха парламентарната трибуна. 

До това се стигна, след като от ГЕРБ в остра декларация поискаха за пореден път оставката на правителството и ги нарекоха политически шарлатани. Думата на опозицията беше взета, а микрофоните бяха изключени. За да се успокоят страстите, беше обявена 30-минутна почивка. 

Снимка: btvnovinite.bg

Скандали имаше и по други политически теми. В декларация Христо Иванов поиска „намаляване на влиянието на Русия и подготовка за възможно поемане на контрола върху различни активи на „Лукойл“. 

ДПС веднага отговориха на Христо Иванов и предложиха да напусне коалицията, ако състоянието на нещата към момента не му харесва.

Премиерът и вицепремиерът говориха за газ и икономика. 

Премиерът дойде на блиц контрол с едночасово закъснение и започна с отговори за доставките на втечнен природен газ от Съединените щати и по-големи доставки от Азербайджан. 

„Добрата новина днес е, че ще успеем да си получим цялото количество азерски газ още преди пускането на газовата връзка. Цената е по-ниска от „Газпром“ и е от американска компания без посредник“, каза Петков. 

„Това, че сте отишли до Одрин и сте видели, че паламудът е с 10 стотинки по-евтин не значи, че сте го договорили“, репликира Жечо Станков от ГЕРБ. 

Темата продължи финансовият министър. 

„Поискахме и ще си получим същите изключения от петролното ембарго като другите европейски държави“, заяви Асен Василев. 

От думите на финансовия министър стана ясно още, че актуализацията на бюджета се очаква да влезе в народното събрание през юни. 

От БСП този петък заговориха за поредно увеличение на минималната работна заплата от 760 на770 лв. 

„Възраждане“ пък поискаха да знаят кога точно ще въведем еврото у нас. Отговорът на вицепремиера беше, че вероятната дата, към която се стремим е 1 януари 2024 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!