Ново напрежение между България и Русия след визитата на руския патриарх. В публицистично предаване по руския държавен канал „Россия” българските управляващи бяха наречени предатели, а президентът Румен Радев – човек, продал вяра и народ.

Водещият на предаването Владимир Соловьов отваря дискусията след визитата на руския патриарх Кирил в България и неговото разочарование, че София размива ролята на Русия в Освобождението на България преди 140 години.

Междувременно разногласията при патриотите в управляваща коалиция с коментарите си за визитата на патриарх Кирил остават.

След като още преди дни, при това на българска територия, Русия обяви, че ролята й отпреди 140 години в освобождаването на България е била подценена, днес ситуацията ескалира, при това медийно. Българските управляващи бяха наречени „неблагодари негодници и дегенерати”.

Основен обект на атаката всъщност е президентът Румен Радев, който обаче към момента не е направил никакъв официален коментар, а част от анализаторите казват, че е възможно острата реакция на Москва и втвърдяването на тона да се дължи на предстоящите след десетина дни президентски избори в Русия.

На 6 март в предаването "Вечер" бившият депутат Семьон Багдасаров си позволява различни квалификации към българските управляващи. 

„В момента на власт в България са предатели и негодници, които са забравили кой ги е освободил”, казва Багдасаров.

Най-тежки думи в студиото се чуват по адрес на президента Румен Радев, като се изтъква, че той е учил в Америка.

„Какво искате от този човек в кавички, който е продал своята вяра и народ – да си спомни за тези, които са загивали за неговия народ? Сега имат двама съюзници – содомитите американци и турците, които са ги клали. Какво искате от тези дегенерати, които ръководят България?”, коментира бившият руски депутат.

Тежките думи срещнаха подобни реакции и у нас.

„Имперската руска логика е, че винаги се атакува държавният глава, защото той представлява държавата и в истерията в руските медии всички тези обяснения за българското предателство и за това, че трябва да сменим държавното ръководство – навсякъде се фиксира и съответно посочва фигурата на президента Румен Радев”, каза философът и журналист Тони Николов.

„Категорично ние в тази ситуация не можем да се делим на леви и десни, по какъв начин се интерпретираха нещата в Русия основно с акцент срещу изказването на Радев”, коментира Николай Малинов от Движение "Русофили".

От външно министерство обявиха, че не коментират мнения на граждани, изразени в телевизионни предавания.

Според тях обаче такива изяви не помагат на двустранните ни отношения.

Външно министерство заявиха за bTV: "Няма да падаме на нивото на тези провокативни и абсурдни изказвания в шоу програми, които целят институционална реакция".

Що се отнася до водещия на предаването Соловьов – той казва в ефир, че отдавна не е имал протестна нота от българския посланик спрямо неговото предаване.

Част от анализаторите смятат, че след подобни квалификации такава протестна нота се налага.