Ден преди Висшият съдебен съвет да излуша единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев се провежда поредният марш за правосъдие.  Граждани отново изразиха недоволството си пред Съдебната палата в София.

Вече цял час се събират недоволни граждани от единствената кандидатура на Иван Гешев за обвинител номер едно. Този четвъртък той ще бъде изслушан от ВСС.

Снимка: Ладислав Цветков

След това протестиращите се преместиха на Ларгото срещу сградата на Министерски съвет. Хората идват с телефони, запалки, фенери, за да участват в живата верига за светлина в съдебната ни система. Това, което ги обединява е недоволството срещу единствената кандидатура на Иван Гешев за главен прокурор.

Снимка: Ладислав Цветков

Сотир Цацаров каза днес, че е спокоен за избор на Иван Гешев утре.

„Не се случва нищо необичайно. Случва се това, което е разписано в закона. И понеже говорихме с имена, ще го повторя още веднъж - случва се това, което бе разписано в Закона за съдебната власт по предложение на Христо Иванов, когато той бе министър. Следователно, ми се струва доста неестествено да протестираш срещу нещо, което се случва по процедура, която си предложил самият ти”, заяви Цацаров.

Снимка: Канна Рачева

Протестиращи сравняват ситуацията с избора на обвинител №1 с положението по времето на соца, когато е имало само една кандидатура. Според тях изборът от един кандидат не е избор.

Необходимият брой гласове, за да бъде избран Гешев, е 17 от общо 25 членове на ВСС. Накрая, президентът, който трябва да подпише указа за избор на новия главен прокурор, може да го върне на ВСС веднъж за ново гласуване. А това пък може да доведе до връщане на процедурата от самото начало.