Протест срещу застрояването на Карадере събра природозащитници под прозорците на Регионалното министерство.

Опасенията на зелените са, че в заданието за Общия устройствен план на Община Бяла се предвижда в дивата местност да може да се строи.

С устройствения план плажът ще се раздели на части. Според еколозите Карадере ще последва съдбата на Иракли, където част от плажната ивица е преименувана на „Вая" и там вече има чадъри и шезлонги за 36 лева на ден.

Снимка: Ладислав Цветков

„Тревожи ни, че ще продължи да се възпроизвежда едно беззаконие и една възможност за застрояване на Карадере, изобщо на последните останали незастроени места, срещу която ние се борим последните 12 години и институциите също се борят поне от последните няколко години. Това е възможно, защото са допуснати много нарушения, които в момента не може да бъдат коригирани”, каза Люба Батембергска от организацията "За да остане природа в България".

Снимка: Ладислав Цветков

Димитър Кацов заяви, че днес са се събрали заради две конкретни неща, които искат от министър Павлова:

„Плажът Бяла – Каредере да бъде защитен по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие като плаж за природосъобразен туризъм за цялата си територия - така, както е отбелязан в специализираната карта на морския плаж от 2012 г.

Снимка: bTV

Той е с такъв статут, проблемът е, че в кадастъра от 2014 година този плаж е с намалена територия.

По специализирана карта на морския плаж, плажът Бяла – Карадере се простира от Черни нос на юг. В кадастъра обаче този плаж е разделен на два имота – на север от река Карадере, в местността Карадере – плаж без име, а на юг от Карадере – плаж с име „Бяла – Карадере”.

Снимка: bTV

Понеже в кадастъра плажът без име не се казва „Бяла – Каредере” – може да бъде отдаден под наем, да има заведения на него и всякаква дейност, обясни Димитър Кацов.

Съществува възможност да бъде наложена строителна забрана по отношение на плажа Карадере от кмета на общината за срок от 2 години. Това обясниха от МРРБ на брифинг днес.

„Ние ще препоръчаме да бъде наложена такава строителна забрана, като министърът може да удължи тази строителна забрана с максимум до една година”, каза зам.-министър Николай Нанков, цитиран от БГНЕС.

Снимка: Ладислав Цветков

Още вчера от МРРБ обясниха, че по отношение на Общия устройствен план на Бяла е поискано да се изготви задание за проектиране. Такова е изготвено и прието от Общинския съвет през 2014 г. Осигурено е финансиране от бюджета на министерството за 2014 г.

То е преминало етап на съгласуване с различни отговорни институции, като са направени бележки по него, включително от Министерството на околната среда и водите и Министерство на културата, които трябва да бъдат отразени. Действащи подробни устройствени планове, одобрени от община Бяла, които противоречат на екологичните изисквания, могат да бъдат променени.

Процедурата по изготвяне на ОУП на дадена община преминава през различни етапи. Започва с изготвяне на задание за проектиране, което включва намеренията на общината да развива територията.

Изготвя се предварителен проект на ОУП и екологична оценка, която е задължителна част от проекта. Задължително се провежда обществено обсъждане на проекта. Окончателният проект на Общия устройствен план трябва да отчете всички направени по време на различните съгласувателни процедури и общественото обсъждане бележки и коментари, в рамките на нормативната уредба.