Пореден инцидент със строеж в София. Дървена талпа падна върху движещ се автомобил в столицата. За щастие пострадали няма.

Работник от строеж на столичния булевард „Цар Борис Трети” ни предупреждава за опасност. По закон обаче пешеходци и коли въобще не трябва да бъдат допускани в опасната зона.

Три пъти седмично Михаела Василева минава покрай строежа. Преди дни кофражна талпа пада върху колата й.

„В момента, в който слязох от колата, осъзнах какво се е случило или по-точно какво не ми се е случило”, каза Михаела.

От удара таванът на колата се огъва и опира в главата й.

Проверка след инцидента показва, че строежът е ограден с временна строителна ограда, но не е имал предпазна мрежа и козирка на тротоара.

Районът около строежа беше обезопасен с лента два дни след инцидента и 10 минути след пристигането на екипа на bTV на място.

Собственикът на сградата отказа коментар. Препрати ни към строителя.

„Не ми е известно и някой от работниците да е бил очевидец на случилото се, тъй като в този момент са работили в другия край на сградата, от към двора”, отговори Радослав Цветков, управител на фирмата строител.

Друга е версията на строителния надзор.

„Случва се, изпуснали са една от гредите и тя е паднала. Аз съм предписала в заповедната книга инструкции. Това, че те не са спазили инструкцията, аз не нося отговорност”, заяви Люба Костадинова, собственик на надзорната фирма.

В общината също смятат, че нямат пропуск.

– Пуснато е предписание до строителя и до надзора за обезопасяване на строежа, обясни Веска Савова, главен инженер на район Красно село.

– Можехте ли да го предпишете преди гредата да падне върху колата?
– Ами, да би могло.
– А защо не се е случило?
Ами при нас има много строежи и пак ви казвам – това не ни е пряко задължение.

От строителния контрол също били дали предписания за незабавно обезопасяване на сградата, но пак след инцидента. Само за една седмица това е вторият случай, при който падащи строителни материали застрашават човешки живот в София.