Поради увеличения приток язовир „Камчия“ вече е със запълване над 98% и след достигане до максимален обем постъпващият приток ще се използва за напълване на язовир „Г. Трайков“. Това ще даде възможност за осигуряване на необходимите водни количества и за промишлено водоснабдяване в района на Девня.

Това бе установено след проверка на екоминистъра Емил Димитров на няколко язовира в страната във връзка с интензивните валежи. Той провери и дали е осигурена проводимост на речните корита за поемане на очаквания приток.

Проверката включи и язовирите „Искър“ и „Панчарево“, както и речното корито на река Искър. Установено беше, че в язовир „Искър“ има достатъчно свободен обем за поемане на очаквания приток.

Проводимостта е осигурена, като само в отделни участъци е налична храстовидна и дървесна растителност.

Инспекцията на язовир „Копринка“ показа, че към момента има свободен обем от около 39 млн. кубика, като с месечния график е създадена организация за контролирано провеждане на водите чрез ВЕЦ към Стара Загора и Сливен.

Насочени са обеми и към язовир „Жребчево“, чийто общ обем към днешна дата доближава 300 млн. кубика. Към момента неговият свободен обем е около 120 млн. кубика, който е достатъчен за поемане на очаквания приток.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!