Поне 12,5 милиона лева ще отидат за машинния вот. Днес Централната избирателна комисия официално публикува детайлите по обществената поръчка, която трябва да подсигури гласуването на 26 март.

Според обществената поръчка прогнозната стойност ще е минимум 12,5 милиона лева, а максимум - 15 милиона. Това означава, че държавата ще даде между 1000 и 1200 лева за наем на всяка една от машините за гласуване. Документи могат да се подават само 9 дни, до 22 февруари. За да кандидатства една фирма, тя трябва да е изпълнявала поръчка от подобен характер през последните три години.  

Само една българска фирма отговаря на този критерий, но според ЦИК не е изключено и международно участие в обществената поръчка.

В документацията за обществената поръчка изрично е записано, че могат да кандидатстват само фирми, организирали машинен вот от 2014 година насам. Единствената фирма у нас, отговаряща на този критерий, е скептична.

„Ние трябва да видим дали изобщо има машини, отговарящи на тези критерии, и от там нататък да говорим за цена. Цената от 1000 лева не е реална, ниска е”, коментира Стефан Митков от фирмата.

Според експертите има още две фирми в световен мащаб, които биха могли да ни намерят 12 500 машини. Дали ще имат интерес обаче, не е ясно. ЦИК е на обратното мнение - според комисията и сроковете, и критериите са реалистични.

„Всеки един от участниците би могъл в този срок да се справи, той е до 22 февруари”, изтъкна говорителят Александър Андреев.

Самите машини следва да бъдат доставени до 10 март, конфигурирани до 18-и и доставени по секциите до 25-и.  А ако се обучат по петима души във всяка секция за работа с машините, това са 60 хиляди души. Според предишните управляващи тепърва ще харчим все повече пари за гласуване.

„Към 50 милиона лева ще ни струват изборите. Ако не се направи правителство - още 50, и така по сто милиона трябва да си отделяме за избори годишно”, изчисли бившият премиер Бойко Борисов.

Експертите пък недоумяват защо обществената поръчка не е била разделена на лотове, защото при по-малък брой машини вероятно повече фирми биха проявили интерес да участват.

Колко точно ще ни струват изборите за парламент? Първоначално правителството отпусна 29,9 милиона лева. За машини ще похарчим още между 12,5 и 15 милиона лева. Тоест - общата сметка е между 42,4 милиона и 44,9 милиона лева.