Репортажът за санитарката в COVID отделение в Бургас, принудена да спи на улицата след недоволство в селото й – Равнец, доведе до вълна от възмущение в социалните мрежи, но и до помощ.

Добри хора пожелаха да й помогнат с квартира, а от общината в Бургас й осигуриха временно жилище.  

Почивните дни Йорданка Желязкова изкара в помещение в хирургичното отделение на болницата, осигурено от нейни колеги. Днес отново е на работа в COVID отделението.

Признава, че не е очаквала да предизвика страх у част от жителите на селото. Случилото се шокира и колегите й в болницата.  

„За съжаление психиката на хората е такава – всеки мисли предимно за себе си. Значи, когато му се случи нещо, иска някой да мисли за него и да бъде жертвоготовен, нали? А когато той трябва да даде нещо от себе си, няма толерантност!“, коментира д-р Анна Инджова, дежурен лекар в шокова зала в УМБАЛ-Бургас.

От общината реагираха светкавично и предоставиха на санитарката в нужда ведомствено жилище. Общо 15 са апартаментите, подготвени за медицински персонал, който няма къде да се изолира.

„Жилището е пригодено, готово е, обзаведено, може да се настани веднага още днес. Имаме готовност да предоставим и на други нуждаещи се от медицинския персонал“, обяви Тина Писарова, директор на отдел „Общински имоти“ в община Бургас.

Хората в Равнец, които скочиха срещу прибирането на санитарката в селото, днес казват, че са преосмислили позицията си.