Още мерки в подкрепа на бизнеса и хората обсъдиха премиерът и ресорните министри. За първи път по една от мерките ще се включи и приходната агенция.

Снимка: btvnovinite.bg

Процент от оборота на фирмата - това ще получават затворените заради епидемичните мерки бизнеси.

Колко точно ще стане ясно до края на седмицата след разговори с работодателските организации.

 

А от днес могат се подават документи за програмата „Запази ме“.

 

Снимка: btvnovinite.bg

По нея служителите, излезли в неплатен отпуск, ще могат да получават по 24 лева за не повече от 60 дни на ден като запазват работните си места.

Част от професиите, които могат да се възползват от помощта, са:

  • персоналът на частните детски градини и ясли
  • на кина, дискотеки, пиано и нощни барове и клубове
  • работещите в музеи, оперни, оперети, циркове
  • фризьорски и козметични салони
  • заети с колективни и индивидуални спортни мероприятия 

Снимка: btvnovinite.bg

Около 40 служители във фирма ще ползват 24 лева помощ от държавата като запазват работните си места. Част от магазините на фирмата в големите търговски центрове са затворени, друга част от служителите изпълняват поръчки онлайн, а собственикът казва, че помощта е добре дошла. 

„Около 12-13 % от целия персонал ще е бъде в неплатен отпуск, иначе на тези 40 души щях да им плащам заплата за тези седмици“, обяснява той. 

Като служител във фирмата, Фани Велкова е спокойна. За момента остава на работа, но дори да се наложи да излезе в неплатен отпуск,  ще разчита на 24 лева дневно. 

„Мисля, че за храна ще ни стигнат, ще отделим и за най-належащите сметки. Мисля, че бихме могли да се справим“, казва Фани. 

Работодателите могат да изберат коя мярка за кой служител да приложат. Заедно с тази мярка работодателите могат да я комбинират със 60/40 или 80/20, ако са от секторите на туризма и транспорта.

До края на седмицата трябва да има повече ясното по нова мярка за подкрепа на бизнеса, обяви икономическият министър. При нея ще се взима предвид процент от оборота от засегнатите. Между 5 и 20 на сто очакват да бъде помощта от работодателските организации. 

„Очакваме процедурата да бъде изключително бърза. В рамките на седмица да се подават документите и в подобен срок да отговорим със средства от НАП, които  впоследствие да се възстановят от програма „Иновация и конкурентоспособност““, обясни министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Променени са и условията по мярката „Заетост за теб“, така че безработни да могат да се наемат за 6 месеца срещу заплащане от 610 лева до края на годината и 650 през следващата. 

Туроператорите и туристическите агенти също ще получат пари като помощ срещу COVID кризата. Общо 50 милиона лева безвъзмездно ще получи бранша, съобщиха от министерството на туризма. 

Средствата са в допълнение на вече осигурената субсидия от 10 млн. лв. по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.